TRASEU DE 3 ZILE IN ȚINUTUL NEAMȚULUI ȘI BUCOVINA
Iubitoare de tradiții și de natură, anul acesta am profitat de vacanța de 1 Mai  ca să fac un tur prin nordul Moldovei.  Mănăstirile, bisericile pictate, satele pitorești, peisajele de o frumusețe răpitoare, dar și monumentele istorice sunt tot atâtea atracții ale zonei. Găsești ceva fumos de privit sau de vizitat la fiecare pas, iar aerul curat și liniștea îți reîncarcă cu siguranță bateriile.
 Iată traseul meu pe care te invit și pe tine să-l parcurgi. Indiferent de anotimp, zona are un farmec aparte!

ZIUA 1: BUCUREȘTI – TÂRGU NEAMȚ

Călătoria până la destinație merită și ea toți banii. Pe traseu poți face mai multe opriri la obiectivele care îți ies în cale.
Îți recomand să nu ratezi MAUSOLEUL DE LA MĂRĂŞEŞTI, care este unul dintre cele mai impresionante monumente de acest fel din Europa. Se află între Focșani și Aiud, este dedicat eroilor Primului Război Mondial. Monumentul adăposteşte osemintele a peste 5.000 de soldaţi români, în aproximativ 170 de cripte individuale şi comune. Pe Culoarul Cavalerilor este şi mormântul Măriucăi, copila de 12 ani care a ajutat armata română, transmiţând din nucul aflat în spatele casei date despre trupele nemțești, până în momentul în care a fost doborată de glonţul unui lunetist german.
Următoarea oprire a fost la PIATRA NEAMŢ. Orașul are  o serie de muzee interesante, cel mai de seamă  fiind Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni. Un alt lucru pe care trebuie neapărat să-l vezi este chiar orașul, dar nu oricum, ci de sus. Telegondola te va purta până sus, pe vârful Muntelui Cozla. Panorama este una de vis.
Ne-am continuat traseul spre TÂRGU NEAMŢ.
CASA LUI ION CREANGĂ, HUMULEŞTI!
În drum, nu puteam rata una dintre cele mai importante case memoriale din țară, locul unde s-a născut și a copilărit marele povestitor Ion Creangă.
Căsuța albă, simplă, construită din lemn și lut, acolo unde Nică învăța ”buchiile” cărți sau punea la cale vreo năzbâtie copilărească, are un farmec aparte. Cămăruța cu roata de tors, scăunelele scunde din lemn, ”cuptiorul” străjuit de vase de lut te duc direct în universul ”Amintirilor din copilărie”. Te aștepți ca Nică să-ți sară în față din vreun ungher al casei. Iar când ai terminat de vizitat casa, poți petrece și o oră în parcul tematic. Aici este locul perfect de mers cu copiii. Personajele din poveștile lui Creangă te așteaptă în prispa căsuțelor, în căruțe sau la hanul ca de jucărie.
Un alt obiectiv care se află la câteva minute de Humulești este CETATEA NEAMŢ. Noi am lăsat vizitarea pe data viitoare, dar asta nu ne-a oprit acum  să o admirăm în trecere.
MĂNĂSTIREA NEAMŢ
Următorul popas în traseul nostru a fost Mănăstirea Neamţ.
Este cel mai mare așezământ monahal din Moldova. Este recunoscută pentru frumusețea picturilor sale interioare, ce datează din vremea lui Ștefan cel Mare și a lui Petru Rareș. Situată în mijlocul unei poiene înconjurată de dealuri împădurite, mănăstirea este supranumită și ”Ierusalimul” ortodoxiei românești. Atmosfera de pace, cu puternică încărcătură spirituală, are darul de a-ți aduce pe loc liniște sufletească.
Și dacă tot ați ajuns în Ținutul Neamțului, nu trebuie să ratați MUZEUL ”POPA”, înființat de creatorul popular Neculai Popa. Muzeul privat îți oferă o colecție impresionantă de obiecte de arheologie, etnografie, obiecte religioase, icoane. Poți vedea însă și creațiile soților Popa, cei care din pasiune pentru tradiție și istorie au strâns la un loc măști, costumații pentru spectacolele de iarnă, sculptură în lemn și piatră.
MĂNĂSTIREA VĂRATEC
Un alt obiectiv important în traseul nostru este Mănăstirea Văratec, aflată la numai 12 kilometri de Târgu Neamț și la 40 de kilometri de Piatra-Neamț. În partea sudică a bisericii, în afară, se afla mormântul Veronicăi Micle care a murit la Mănăstirea Văratec din cauza unei congestii cerebrale în urma otrăvirii cu arsenic.
MĂNĂSTIREA AGAPIA
La câțiva kilometri de Văratec mai poți vizita mănănstirea Agapia. Așezată în mijlocul unei păduri, Agapia este una dintre cele mai mari mănăstiri de maici din România. În plus, zona Agapia-Văratec este o zonă deosebit de frumoasă. Peisajele sunt fermecătoare, motiv pentru care am și ales să ne cazăm aici, la o pensiune unde am găsit  linistea si confortul in mijlocul unei privelisti cu totul speciale, pe o suprafata intinsa, de 7300 metri patrati, sub padure si marginita de un paraias. care a avut grijă și de bugetul nostru. Dacă ajungeţi in zonă, recomand Pensiunea Pădurea de Smarald. http://www.padureadesmarald.com/

ZIUA 2: TÂRGU NEAMȚ – SUCEAVA – PUTNA

Intrăm în Bucovina,  iar la 15 kilometri de Suceava, ascunsă între dealuri blânde, găsim MĂNĂSTIREA DRAGOMIRNA. Arată ca o fortăreaţă, cu un zid impresionant, construit în secolului al XVII-lea. Dar unicitatea locului este dat de biserica așezământului, cu proporțiile sale neobișnuite. De departe este cea mai înaltă și cea mai strâmtă biserică pe care o puteți vizita.
CETATEA DE SCAUN
Ne continuăm drumul spre Suceava, unde nu puteam rata cetatea de scaun. Aici ai de toate, pentru toți. O lecție de istorie, dar și o priveliște care-ți taie răsuflarea. Cetatea de Scaun este situata la 4 kilomtri de centrul orașului, spre est, pe un pinten de deal de unde ai o panoramă de excepție. Accesul în cetate se face pe un pod de lemn care odinioară putea fi ridicat în caz de pericol. Zidurile masive, porțile arcuite, curtea interioară, temnița, încăperile întunecoase te vor uimi și te vor copleși.
MĂNĂSTIREA PUTNA
Ne îndreptăm apoi spre mănăstirea Putna. Legenda spune că locul a fost ales de Ștefan cel Mare, la sfatul lui Daniil Sihastrul. Domnitorul a tras cu arcul și unde a căzut săgeata a fost amplasat altarul. Mănăstirea este o necropolă domnească, adăpostind mormântul lui Ştefan cel Mare, precum şi mormintele a două dintre soţiile voievodului şi a doi dintre fii. În curte este și un muzeu care merită vizitat. De-a lungul veacurilor, biserica originala a trecut prin incendii, cotropiri și ocupații straine, cutremure. Dar nimic nu i-a știrbit din farmec și din măreție.
CHILIA LUI DANIIL SIHASTRUL
Nu se poate să ajungi la Putna și să nu treci pe la Chilia lui Daniil Sihastrul. Călugărul a ales într-un moment al vieții să se retragă pe malul pârâului Vițău, din satul Putna de azi, pentru a duce o viața închinată Domnului, în sihăstrie.  El a găsit aici o stâncă în care a cioplit cu pioșenie o mică încăpere, un paraclis, devenit apoi loc de pelerinaj pentru credincioșii care veneau să-i ceară sfatul. După moarte, Daniil a fost îngropat în pronaosul mănăstirii Voroneț. În ciuda simplității sale, chilia lui Daniil este un adevărat simbol al spiritualității.
Cazarea am avut-o la Pensiunea  Codrii Putnei, un refugiu mult dorit care it oferă liniștea si confortul de care ai nevoie. Un loc  frumos, cu gazde primitoare si liniste pentru relaxare.  https://codriiputnei.ro/

ZIUA 3: PUTNA – VORONEȚ – SUCEVIȚA – MOLDOVIȚA – MARGINEA – BUCUREȘTI

Ultima zi a călătoriei noastre o rezervăm bisericilor pictate din Bucovina. Sunt obiective pe care trebuie să le vezi măcar o dată în viață. Cea mai vizitată dintre ele este MĂNĂSTIREA VORONEŢ. Este supranumită „Capela Sixtină a Estului” datorită frescei de pe faţada de vest.. Mănăstirea este cea mai valoroasă ctitorie a lui Ștefan cel Mare și îmbină elementele bizantine cu cele gotice.
MĂNĂSTIREA SUCEVIŢA!
De la albastrul de Voroneț, trecem la roșul de Sucevița, a doua biserică pictată pe care o vizităm. Pictura exterioară a Mănăstirii Suceviţa este cea mai bine păstrată din grupul bisericilor moldoveneşti. Cu aspectul de cetate medievală dat de zidurile fortificate ce înconjoară biserica, Suceviţa te uimește și te cucerește.
MĂNĂSTIREA MOLDOVIŢA!
Nu putem rata nici Moldovița, ctitorie a lui Petru Rareș. Pictura interioară, realizată la cinci ani după ridicarea bisericii, reprezintă, alături de pictura Mănăstirii Voroneț, un document artistic al epocii. Iar minunatele fresce de la Moldovița și-au păstrat nealterate prospețimea și strălucirea culorilor. Aici, dominantă este culoarea verde.
MARGINEA!
Rămânem ancorați în tradiție și pentru următorul popas. Satul Marginea, cu ceramica sa neagră este unul dintre locurile pe care nu trebuie să le ocolești în Bucovina. În sat trăiesc peste 10 de familii de olari care produc renumita ceramică, de diferite forme si cu decoruri variate. Aici vizitatorii nu numai că pot cumpăra obiectele, dar pot urmări și întregul proces, de la pregătirea lutului, modelarea lui pe roata olarului, până la arderea în cuptoarele speciale care conferă renumita culoare neagră.
Și dacă am ajuns până aici, mai facem câțiva kilometri până la Vama, la Muzeul Ouălor Încondeiate. În Bucovina există credinţa că dacă oul sfinţit la Paşte nu se sparge peste an (până la Paştele următor) familia va fi ocrotită tot anul. Așa că o localnică s-a pus pe colecționat ouă norocoase.  Ouăle sunt expuse în vitrine, pe zone geografice sau pe țări. Culorile și măiestria cu care sunt făcute îți iau ochii. Aici găsești și ouă vechi de 50 de ani.
Bucovina este probabil cel mai frumos ținut al României, iar dacă iubești cultura, istoria, peisajele deosebite, relaxarea în natură și dacă vrei să te bucuri de bogăția spirituală a oamenilor din aceasta zonă, atunci ai toate motivele să vizitezi Bucovina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *