ATENA, DESTINAȚIA PENTRU UN CITY BREAK PERFECT!

Dacă ești în căutarea unui city break perfect, o soluție atractivă este Atena. Locul nașterii democrației, capitala Greciei, Atena captează inima vizitatorilor săi. O metropolă plină de viață, Atena este un oraș vibrant, un centru pentru artă, istorie și cultură, o destinație ideală pentru iubitorii de frumos, de istorie, de drumeții. Capitala Greciei nu poate fi descrisă în cuvinte puține, dar dacă ar trebui să alegem unul singur acesta ar fi: surprinzătoare. Găsești surprize la fiecare pas. Mai mult, Atena este un oraș pentru toate simțurile. În orice sezon, totul miroase a flori.  Să nu uităm gustul. Mâncarea grecilor este de cea mai înaltă clasă. Fie că iei cina la un restaurant micuț, pe acoperișul unei clădiri de unde se văd Acropolele, fie că intri într-o brutărie anonimă și cumperi un simplu covrig cu susan, totul are gust, este perfect condimentat și făcut cu multă dragoste. Dar suprema provocare o reprezintă peisajele. Ruinele pe care le găsești la tot pasul, locurile binecuvântate de zei și vestigiile unei civilizații apuse în care fiecare piatră are istoria ei, de mii de ani. Ai să vezi la tot pasul frânturi de coloane, capitelii stivuite în blocuri, bucăți de marmură strălucitoare. Peste toate, ai să întâlnești oameni veseli, primitori (grecii sunt în top 5 al celor mai ospitaliere popoare din lume), gata să-ți răspundă la orice întrebare ai, gata să te ajute.

PIAȚA SYNTAGMA ȘI GRĂDINILE NAȚIONALE

Începe să descoperi Atena din punctul său central: Piața Syntagma. În fiecare duminică dimineața la ora 11 fix, lumea se strânge aici pentru a asista la schimbarea gărzii din fața clădirii Parlamentului.  Schimbarea se face la fiecare oră, dar doar o dată pe săptămână este o festivitate aparte care include marșul întregii gărzi, însoțită de o fanfară și toți membrii sunt îmbrăcați în costumele tradiționale. Dansul din fața monumentului eroului necunoscut poate părea bizar, dar are un farmec aparte. La final, mergi pe urmele soldaților care se retrag și vei ajunge la poarta Grădinilor Naționale, un obiectiv care nu trebuie ratat. 12 hectare de verdeață, o mini grădină zoologică, un lac micuț cu păsări și broaște țestoase. Relaxează-te o oră sub palmierii uriași privind la papagalii care zburătăcesc prin copaci și vei simți cu adevărat că ești în vacanță, departe de orice griji. În plus, intrarea în grădini este gratuită.

ACROPOLE ȘI ALTE SITURI ARHEOLOGICE

Adesea ni se întâmplă ca atunci când ajungem la monumente pe care le-am văzut în documentare, în poze sau în filme, să fim dezamăgiți. Ori de mărime, ori de maiestuozitate, ori de culoare. Nu este cazul Acropolelor. Simbolul Atenei, fortăreața culturii antice, este exact așa cum ți-o imaginezi: maiestuoasă. Călătoria în istorie începe încă de la poale. Aici se află două teatre antice: Odeonul lui Herodes Atticus și Teatrul lui Dionysos.
După un urcuș lejer ajungi la cele două temple importante: Erehteion cu celebrele sale Cariatide – stâlpi sculptați sub forma de femei, și la Parthenon, templul dedicat zeiței Atena. Aici au ascuns grecii antici comorile când orașul era sub atac. Frumusețea clădirii este impresionantă. Proporțiile perfecte iți vor asigura decorul ideal pentru fotografii memorabile. În plus, de aici, de la 156 de metri altitudine, vezi Atena în toată măreția ei.
Ca să eviți aglomerația, încearcă să ajungi la Acropole înainte de ora 11. Dacă vremea este ploioasă, neapărat să porți încălțăminte cu talpă aderentă. Cărările spre Acropole sunt pavate cu marmură, extrem de alunecoasă când e udă. Și încă un pont: dacă vrei să vizitezi Acropole și alte situri, cumpără biletul combinat de la alt sit arheologic. Astfel eviți cozile imense de la Acropole. Noi am cumpărat biletul multi-site (30 de euro pentru 6 atracții) de la biblioteca lui Hadrian. Timp de stat la coadă – 30 de secunde. Biletul este valabil 4 zile pline, deci nu trebuie să gonești ca să vezi toate ruinele într-o singură zi. Vizitează-le în două-trei zile ca să fii sigur că nu scapi nimic din frumusețea lor.
Un alt sit arheologic impresionant este Agora Antică, locul în care țineau discursuri filozofii Socrate, Platon și Sofocle. Este locul pe unde au trecut Eschil, Euripide și Herodot. Totul străjuit de templul lui Hefaistos. Ruinele ascunse în verdeață se ițesc de unde nu te aștepți, fără garduri de protecție. Poți sta sub o arcadă antică sau în locul în care Sf. Pavel le-a predicat creștinismul primilor atenieni.
De neratat este și Kerameikos. Aici găsim monumente fascinante: ruinele primei porți a orașului, vestigiile unui han pentru călători și negustori, pietre funerare impozante ale familiilor de atenieni bogați. Mare atenție, multe din obiective se închid la ora 16 sau 17, așa că programați vizitele mai dimineață.

ATENA VĂZUTĂ DE LA ÎNĂLȚIME!

Orașul în sine nu ne-a impresionat din cale afară. Este aglomerat, înghesuit, gălăgios. Povestea se schimbă când îl vezi de sus. Și surprinzător pentru o citadelă aflată la o aruncătură de băț de mare, în Atena poți face drumeții ca pe munte, în mijlocul orașului.
Cel mai înalt punct este muntele (dealul) Lycabettus. Poți urca în vârf cu funicularul, dar nu vezi nimic în jur, călătoria se face printr-un tunel abrupt. Biletul costă 5 euro pe sens, 7,5 euro dus-întors. Funicularul circulă din jumătate în jumătate de oră, până la ora 2 noaptea. Vederea care ți se dezvăluie sus este spectaculoasă. Ți se așterne sub priviri întreg orașul, alb. Din loc în loc, câte o stâncă acoperită cu verdeață rupe platitudinea orașului, surprinzător. Iar în zare vezi Pireusul și marea. Dacă alegi să urci pe Lycabettus noaptea, ai parte de Acropole feeric luminat. Cel mai frumos moment al zilei este totuși apusul, culorile sunt fantastice văzute din vârf de munte.
La sud-vest de Acropole vei găsi trei dealuri. Cel mai mic care se numește Pnyx, și este locul de naștere al democrației. Philopappou este cel mai înalt dintre cele trei dealuri. Este numit după monument din vârf, ridicat în onoarea senatorului roman Philopappos. Dealul este cunoscut și sub numele de Mouseion (dealul muzelor). Are o înălțime de 147 de metri și oferă vederi spectaculoase la Acropole și la mare. Urcușul este facil, dar dacă faci toate cele trei dealuri într-o singură zi, cum le-am făcut noi, a doua zi ai, garantat, o binemeritată febră musculară.
Ceea ce ne aduce și la partea de răsfăț.

 

PLIMBĂRI, MÂNCARE, SUVENIRURI!

Zona Plaka este ideală pentru plimbări, vânătoare de mărunțișuri, o gustare de luat pe drum sau un prânz gustos. E o plăcere să te pierzi pe străduțele înguste în timp ce ronțăi o punguță cu alune glazurate sau fistic (2 – 3 euro) luată de la vânzătorul ambulant. În magazinele micuțe, multe dintre ele ascunse în subsolurile clădirilor, găsești de toate: de la magneți de frigider (1 – 3 euro bucata) la bijuterii de aur și argint, de la coroane de laur aurii și coifuri până la săpunuri cu ulei de măsline (2 euro bucata, 5 euro trei bucăți). Tot aici găsești haine, încălțăminte de piele și din loc în loc, tarabe cu fructe. Ești îmbiat peste tot în restaurante micuțe sau pe terase în aer liber în care poți savura specialitățile grecești: souvlaki, gyros, tzatziki, vinete gătite în toate feluri, haloumi. În medie, un prânz să te saturi costă 10-15 euro de persoană. Dacă ești cu bugetul mai mic, alege localurile micuțe de la periferia centrului, unde cu 5 euro iei souvlaki la lipie, un fel de șaorma cu sos de iaurt în loc de maioneză, și un frappe grecesc. Neapărat vizitează și o brutărie. Aluaturile grecilor sunt fantastice, fie că alegi o bărcuță cu brânză de capră și șuncă (1,5 euro), fie că optezi pentru o învârtită cu spanac (spanakopita) la 2 euro. Cafeaua te costă între 1,6 și 3 euro. Vei avea surpriza să fii întrebat ce fel de cafea vrei, arabică sau de Brazilia. Ultima este cea foarte aromată. Dacă te pierzi prin Plaka, sigur ajungi și la Monastiraki. În stația de metrou vei găsi un talcioc, îi spun ei, târg de producători locali i-am spune noi. De aici poți lua pentru acasă prăjiturele tradiționale, ulei de măsline, săpunuri și creme cu ulei de măsline, miere de albine, tot felul de nimicuri împletite, croșetate, cioplite, forjate.

CUM TE DEPLASEZI ÎN ATENA!

Centrul orașului, acolo sunt toate cele descrise mai sus, trebuie bătut cu piciorul. Distanțele între obiective sunt mici, sunt foarte multe pietonale între ele. Pentru că noi am avut cazare la trei stații de centru, am luat un bilet de transport în comun valabil 3 zile cu care poți circula oricât, cu orice. Aici intră drumul cu metroul de la și spre aeroport care singur costă 18 euro. Biletul costă 22 de euro, îl iei de la aeroport, de la automat sau de la ghișeu. Este valabil până la ora 24 a ultimei zile. De la aeroport până în centru mai poți lua autobuzul expres X95 la 6 euro pe sens. Cel mai simplu este să mergi cu metroul. Sunt trei linii, navigatul este foarte ușor, indicațțile sunt explicite la fiecare gură de metrou. Cu acest mijloc de transport poți ajunge și în portul Pireus. Traseul este inclusă în biletul de 3 zile. O călătorie simplă costă 1,4 euro, iar biletul este valabil 90 de minute pe orice mijloc de transport. Ca și la noi în țară, trebuie să eviți orele de vârf.

În concluzie, Atena este perfectă pentru o evadare de 3 zile din țară. Găsești de toate, iar dacă ai ochi pentru detaliu vei vedea mereu ceva care să te surprindă: un tren care circulă prin mijlocul unui sit arheologic, o pisică tolănită la soare pe piatra unui amfiteatru de mii de ani, un grafitti anonim desăvârșit, făcut de un artist la fel de anonim pe un perete la 20 de metri de Acropole. Indiferent dacă vă decideți să vizitați siturile istorice, să vă relaxați în grădinile naționale sau să explorați pietre ascunse precum Anafiotika, există multe lucruri de făcut în capitala Greciei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *