Creta şi ale ei plaje exotice!

Mereu am fost fascinată de Grecia iar ospitalitatea oamenilor, peisajul magnific, plajele exotice, satele din munţi, tavernele de la malul mării care servesc mâncăruri locale și vinuri delicioase și o istorie bogată care așteaptă să fie descoperită sunt doar câteva dintre motivele care m-au convins ca în acest an să vizitez Creta. Cu siguranţă, Creta, este una dintre cele mai impresionante insule din Grecia,  un real „festin” al simţurilor, un loc în care frumuseţea naturală sălbatică şi mii de ani de cultură și istorie se împletesc perfect.

Nikos Kazantzakis, un celebru autor autohton, spunea într-una dintre scrierile sale cum că, misterul Cretei vine din adâncuri. Şi asta pentru că, oricine pune piciorul pe această insulă, simte o forţă uriașă,  binefăcătoare  care îţi face sufletul să crească iar inima să îţi bată cu putere…

Și, poate că, tot acest amalgam de emoții, senzații si trăiri nu sunt neapărat doar impresii. Dacă vrei, putem privi în urmă cu mii de ani, unde, tot aici, îl vom descoperi pe Zeus dar şi cea mai veche civilizație europeană. Și, poate nu întâmplător, Creta este încă plină de lăcaşuri de cult care dau legendelor de altă dată, actualitate.

Altfel spus, Creta capturează spiritul Greciei şi îi încântă pe toţi cei care o vizitează.Dintre toate insulele grecești pe care le am vizitat, cum ar fi; Corfu, Thassos, Santorini sau Mykonos, Creta este (fără îndoială) cea mai mare şi recomand să închiriezi o maşină pentru a putea vizita toate colţurile insulei, inegalabile la capitolul frumuseţe.
Este știut deja faptul că, în ceea ce priveşte numărul plajelor, Creta este campioană. De la golfuleţe până la plaje cu nisip alb, fin şi lagune care te conduc  spre insuliţe virgine și nisip molicios in nuanţe de roz…

Am avut ocazia în această vacanţă să ,,bat,, insula de-a lungul şi de-a latul  şi  am ales să vă prezint câteva locuri, aflate în topul preferinţelor mele, care NU trebuie ratate dacă mergeţi în Creta.

Plaja Balos

Balos se află în topul celor mai frumoase plaje din Grecia şi este situată în Creta,  la 60 km nord-vest de orașul Chania. Renumită  pentru apele sale turcoaz, pentru peisajul exotic, Plaja Balos te va cuceri încă de la prima vedere – izbitor naturală şi de o frumuseţe sălbatică . Pe timp de vară , plaja este călcată zilnic de sute de oameni, care sosesc cel mai adesea cu vaporul din Kissamos. Odată ajuns acolo, totul pare desprins dintr-un tablou al naturii perfecte : ai munte, lagună, mare şi plajă cu nisip fin…pe alocuri în nuanţe de roz pastelat…


Vizavi de plajă, există o insulă stâncoasă numită Gramvoussa, de pe culmea căreia se oglindeşte  un somptuos castel venețian, loc care conferă turistului o panoramă superbă.
Nu îţi mai rămâne decât să închizi ochii pentru câteva momente… Asta, dacă vrei, ca imaginea ce ţi se dezvăluie privirii să îţi rămână de-a pururi în amintire….

În doar câteva cuvinte, Balos ar putea fi „tradus” prin două adjective urmate de o exclamaţie evidentă : special, incomparabil şi wow!
Nu degeaba, Balos este şi  cea mai fotografiată plajă din Creta. Mai mult decât atât, în ultimii ani a devenit un capitol de mare atracţie, aflat în mai toate  ghidurile turistice ce promovează Grecia.

La plaja Balos se poate ajunge în 2 moduri, pe apă dar şi pe uscat. Traseul cel mai comod dar şi cel mai simplu este să luați vaporul de dimineață, din Kissamos (pretul unui bilet este 27 €).
Dacă nu, puteţi opta pentru varianta cu maşina. Un SUV ar fi ideal. În acest caz,  puteți merge pe drumul care pornește de la Kaliviani de-a lungul capelei Gramvoussa. După 10 km, la capătul drumului, sunteți peste lagună. Vederea panoramică a orașului Balos și a insulei Gramvousa este uluitoare. De acolo începe o potecă de piatră de 1 km care duce spre plajă (20 ‘-40’) sau, mai bine zis, în paradis!
Eu am ales drumul cu vaporaşul şi nu am regretat, chiar recomand tuturor această variantă!

Elafonissi

Reflexiile turcoaz ale mării, nisipul trandafiriu fac din această lagună cu ape înțesate de recifuri din corali, una dintre cele mai exotice plaje din Creta. Şi asta, la numai 82 km nord-vest de orașul Chania, un drum superb pe care îl poţi parcurge  cu barca din Paleohora sau cu mașina din satul Vathi.
Elafonisi sau Insula Comorii, cum mai este denumită,  pentru o lungă perioadă de timp a fost un loc pitit de ochii lumii. Cu timpul, frumuseţea şi unicitatea acestui colţ minunat înzestrat de natură, a devenit ultra cunoscut şi căutat. Şi asta pe bună dreptate, zic și eu. Culoarea apei şi nisipul fin te fac să îți strămuți gândul spre Caraibe, bucuros fiind că te afli  mai aproape de casa…

Creta Vai Lassithi

Cunoscută sub numele de Pădurea Palm (palmier), plaja Vai, este situată la 25 km est de Sitia și la 94 km est de orașul Agios Nikolaos.
Trebuie cunoscut faptul că aici este cea mai mare plantaţie de palmieri din Europa, a cărei suprafață depășește 250 km pătrați.
Peste 5000 de palmieri înconjoară plaja Vai, de o parte și de alta, protejând-o parcă de grijile lumești. Și, cum imi place mie să spun… mai bine decât mine, grăiește poza?

 

Alte puncte de atracţie ce nu merită ratate:

 • Knossos

Knossos este, după mine, unul dintre cele mai importante  obiective turistice din Creta. Este numele celui mai bine păstrat si impozant palat minoic, ce datează de peste 3500 de ani. Fostă reședință legendară a regelui Minos – întregul edificiu este construit sub forma unui labirint. Ai spune că nu știi unde ai vrea să te lași pierdut – printre încăperile regale sau prin sălile care odinioară erau destinate mesteșugarilor? ?

 • Chania

Chania este atât de fermecătoare și un loc atât de romantic, încât ai senzaţia că eşti în Florenţa sau Veneţia. Vechiul port venețian este unul dintre cele mai fotografiate locuri din întreaga Grecie iar străzile comerciale înguste şi restaurante Waterfront…un real deliciu?

 • Rethymno

Rethymno este unul dintre acele orașe grecești în care se combină rareori caracteristici unitare: farmecul şi istoria oraşului vechi, cu apropierea de o plajă lungă de nisip.

 • Agios Nikolaos

Aceasta este o localitate, dacă vreți, un pic mai diferită față de restul orașelor grecești aflate pe coastă. Construit parţial pe structura vechiului oraș, Agios Nikolaos este în prezent, capitala prefecturii Lassithi.

 • Spinalonga

Spinalonga este o insulă micuță de lângă Elounda, situată în estul Cretei. Locul este, de asemenea, cunoscut sub numele de Insula Lepros , aici fiind alungaţi leproşii, la mijlocul anilor’50.
Astăzi, mii de turiști vizitează Spinalonga în fiecare vară cu barca de la Agios Nikolaos, Elounda și Plaka.

Dacă ai plănuit să-ţi petreci vacanţa de vară in Grecia, Creta te aşteaptă cu peisaje superbe şi vaste oportunităţi de distracţie iar VacantaDirecta.ro  îţi poate asigura un sejur excelent pentru interesul şi bugetul tău.

Dacă ţi-a plăcut articolul meu dă share să afle şi prietenii tăi de această frumoasă destinaţie ce merită descoperită.

 

2 Comentarii

 1. Iulian M.
  31 iulie 2018 at 16:55

  M-AI FASCINAT CU TOT CE AI POSTAT.

 2. Adi
  9 august 2018 at 17:47

  Nu pot sa cred ca ai ajuns in Creta si n.ai fost la Seitan Limania sau Stefanou. E o plaja incredibila, poate cea mai greu accesibila dar cu siguranta printre cele mai frumoase!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *