Keukenhof, o poezie a pământului!

Te-ai gândit vreodată cum este să fii la limita dintre vis și realitate? Sau ţi-ai dorit să evadezi pentru câteva ore din viața cotidiană şi să fii personajul principal al unei povești în care totul este magic?

Ei bine, există un loc în care toate acestea pot deveni realitate: Grădina Keukenhof. Un loc în care totul este proaspăt şi curat, cu o mare nesfârşită de flori, înconjurate de verdele gazonului luxuriant, cu mori de vânt, cu lacuri în care se oglindesc lebede graţioase, cu sculpturi unice şi pavilioane printre flori, dar şi cu tarabe care vând dulciuri făcute în casă. Ai nevoie de mai mult pentru a fi convins că trebuie să mergi să  vizitezi Gradina Keukenhof ?

Situată  în Olanda de Sud, Keukenkhof este cea mai mare grădină de flori din lume, un mic paradis. Anual, în acest parc de flori din oraşul Lisse, se plantează peste 7 milioane de bulbi de flori: de la narcisele strălucitoare, zambilele parfumate sau orhideele îmbietoare, la lalelele de tot soiul şi de toate culorile: roşii, galbene, albastre, pestriţe sau cele de culoarea abanosului care se contopesc perfect cu cele albe.

Pe oriunde ai păşi, vei găsi aranjamente florale  îmbinate după culori şi specii, care spun, într-un mod tăcut și armonios, măreția istoriei lor.

Legenda spune că pe vremea Imperiului Otoman, un tânăr,  Prinţul Farhad s-a îndrăgostit de frumoasa Sirin. Iubirea lor era însă imposibilă, pentru că tânăra fusese promisă altui bărbat.
Prinţul Farhad pleacă în munţi şi acolo primeşte vestea falsă că iubita lui a murit. Disperat şi distrus, tânărul se aruncă de pe nişte stanci înalte, zdrobindu-şi trupul. În fiecare loc unde s-au împrăştiat stropii săi de sânge, au răsărit nişte flori roşii, cu corole în formă de turban. Erau lalele. Florile rosii ca focul, au negru la baza petalelor, simbol al inimii Prinţului, arsă de pasiune.

Crede-mă, acest loc, Keukenhof, merită o vizită, cel puțin o dată în viață. Este un adevărat spectacol al naturii!

Grădina se întinde pe 32 de hectare şi este aproape în totalitate la umbra celor aproximativ 2500 de copaci de aproape 90 de specii diferite. Keukenhof este cel mai faimos parc de lalele din lume, pentru că uimeşte prin farmecul, frumusețea și intimitatea locului. Este un loc al sufletului, care îţi detoxifică spiritul alterat şi încărcat de problemele zilnice, ţi-l  purifică și îl regenerează, readucându-l în armonie cu mediul înconjurător.

  Keukenhof este una dintre cele mai impresionante atracţii turistice din lume şi poate cel mai bun loc pentru a admira lalelele olandeze, renumite pe plan mondial. Te poţi bucura, însă, de culorile şi parfumurile acestor flori abia în aprilie sau mai, însă această mare nesfârşită de explozie de culoare, merită, fără îndoială, aşteptarea. În parc vei găsi şi o moară de vânt tradiţională şi îţi recomand să urci la etajele superioare pentru a te bucura de o superbă panoramă asupra parcului şi a canalelor exterioare.

Deşi Olanda este numită Ţara Lalelelor, aceste plante au apărut pentru prima dată între nordul Chinei şi sudul Europei. Pentru oamenii bogaţi, superbele lalele erau, la început,  un hobby, însă cu timpul, mai exact in secolul XVII, valoarea lor a crescut foarte mult.  Lalelele au devenit atât de cunoscute şi dorite, încât toţi specialiştii făceau adevărate afaceri, preţul bulbilor creştea de la o zi la alta şi se ajunsese ca un singur bulb să coste cât o casă dintrun cartier de lux al Amsterdamului. Pe timpul sultanului Ahmet, laleaua era considerată în Turcia mai valoroasă decât viaţa.

Keukenhof se află la mai puţin de 40 de minute cu maşina, de Amsterdam, dar poţi ajunge în acest loc unic şi cu transportul public.  Autobuzele Arriva Keukenhof Express merg acolo direct din centrul orașului Amsterdam sau din Aeroportul Schipol, plecând la fiecare 15 minute  şi te conduc direct la intrarea în parc. De asemenea, există excursii organizate din Amsterdam de la ghișeele Tour&Tickets – luați biletele cu 1-2 zile înainte sau online. Pentru mai multe opțiuni de transport public, vizitați site-ul Keukenhof Gardens.

În interiorul grădinilor Keukenhof  veţi găsi  restaurante mari cu terase si  tarabe cu poffertjes (miniclătite), cârnaţi, fructe şi băuturi răcoritoare . Mâncarea este de tip fast-food cu specific olandez şi deloc ieftină.

Important! Grădina Keukenhof poate fi vizitată doar 2 luni pe an. În anul 2018, turiştii sunt aşteptaţi de pe 22 martie până pe 13 mai. În fiecare an este aleasă o temă, iar  2018 este anul Romance in Flowers.

Culori, texturi, dimensiuni și … parfum, parfum, parfum! Un spectacol floral la care trebuie să fii spectator măcar o dată în viaţă!

UTILE

 • Biletele pentru adulți încep de la 18 euro.
 • La intrare se găsesc spaţii pentru depozitarea bagajelor.
 • De-a lungul parcului există un excelent serviciu de Wi-Fi și există diverse opțiuni de luat masa.
 • O jumătate de zi este mai mult decât suficient pentru a vizita întregul parc.
 • Parcul este, de obicei, deschis de la sfârșitul lunii martie până la jumătatea lunii mai, perioadă care coincide cu înflorirea lalelelor și a altor flori  din parc. În mod obișnuit, înflorirea atinge vârful la sfârșitul lunii aprilie și începutul lunii mai, poate cel mai bun timp pentru a vizita Keukenhof.
 • Pentru cazare peste noapte, puteți decide să stați aproape oriunde, deoarece parcul Keukenhof are legături frecvente și confortabile cu principalele orașe din Olanda.

2 Comentarii

 1. Adrian Georgescu
  13 mai 2018 at 21:34

  Daca nu a-ti fost si in Utrecht, păcat!!
  Un oraș frumos si aveați si prieteni!
  Salutari, Adrian

 2. iuli rafael
  7 iulie 2018 at 14:05

  Florile, alta pasiune de-a mea si ce vad e o nebunie de culori.Fantastic.Frumosul sufletului il arati prin ce postezi.Esti minunata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *