Coasta Amalfi, o bijuterie pură, la sud de Napoli

V-am spus vreodată cât de mult iubesc Italia? V-am spus  că prima mea călătorie în afara României a fost în Italia? V-am spus că dintre toate țările din Europa, Italia mi-a furat inima pe vecie ?

Ei bine, dragi prieteni, DA! Iubesc Italia cu tot ce înseamnă ea : istorie, cultură, civilizație, pizza și spaghetti, lasagna și gelatto, la Dolce Vita și la  musica di Celentano….

Și, dintre toate locurile vizitate, am să vă povestesc de unul în mod special… Coasta Almafi, un loc de vis care nu pare adevărat când ești acolo și simți o mare nostalgie atunci când pleci, după cum spunea și scriitorul american John Steinbeck.

De la Sorrento la Salerno, Amalfi este una dintre cele mai frumoase coaste din Italia.

În acest peisaj demn de mitologie antică, un drum îngust, învechit și maiestuos servește Positano, Amalfi, Ravello, sate cocoțate precum cuiburile de vultur, între mare și cer…

Poeți, artiști sau celebrități de la Hollywood, aceștia sunt turiștii fideli ai  Coastei Amalfi.

Cum ajungi pe Coasta Amalfi?

Cea mai convenabilă variantă este să pleci din București. De pe aeroportul Internațional Henri Coandă, sunt curse de tip low-cost, Bucureşti-Napoli. După ce ajungi pe aeroportul din Italia, poți lua trenul  Circumvesuviana cu destinația Sorrento. Ca și timp, în cel mult 1h30 ai ajuns la destinație, asta dacă nu te hotărăşti să mai pierzi câteva ore și în Pompei, în prezent un vast sit arheologic din regiunea Campania, în apropiere de coasta Golfului Napoli.

Din Sorrento poţi parcurge foarte uşor toate orăşelele aşezate de-a lungul Coastei Amalfi, cu ajutorul autobuzelor, numite SITA, care sunt foarte bine puse la punct si pe care le puteţi lua din faţa gării.

Există și varianta închirierii unei mașini dar, personal, nu vă recomand. Și asta din cauza traficului intens și nu în ultimul rând a drumurilor ce șerpuiesc nestingherite între munte și mare.

Ce poți vedea pe Coasta Amalfi?

Sorrento – liniște, răcoare și lămâi

Despre Sorrento trebuie să știi că  este un oraș de coastă din sud-vestul Italiei, cu fața spre Golful Napoli, pe peninsula Sorrentină.

Pe stânci ascunse, care separă orașul de porturile de agrement, Sorrento este cunoscut pentru apusuri de soare desprinse parcă din cele mai minunate picturi,  Piazza Tasso (centrul orașului) și multe, multe cafenele.

Centrul istoric al orașului este asemeni unui labirint , cu alei înguste, găzduit de Chiesa di San Francesco, o biserică din secolul al XIV-lea, cu o mănăstire liniștită.

Dacă ajungi la Marina Grande, pentru câțiva euro, te poţi îmbarca și porni spre portul  de Napoli, Capri, Ischia, Positano și Amalfi.

Positano – șic, monden și aglomerat

Positano, după părerea mea, este un orășel care îţi va rămâne la suflet, pe care nu îl vei uita niciodată și în care îţi vei dori să te reîntorci, oricând.  Positano,oraşul de pe Coasta Amalfi, este un loc șic, monden, cu hoteluri destul de scumpe, cu numeroase galerii de artă și cu propria sa etichetă de modă. Casele albe, construite în stil oriental, îți dau impresia că ar fi lipite de partea montană, ce coboară în trepte spre mare. Are o plajă frumoasă, chiar dacă este mică, nisip şi are şi viaţă de noapte. Biserica Santa Maria sau în italiană „Chiesa di Santa Maria Assunta” este o Biserică Catolică, situată în inima oraşului Positano. Intrarea este liberă şi merită vizitată.

Dacă vreți să faceți shopping, ei bine aveți de unde și ce să alegeți. În zona centrală a orășelului, de pe Coasta Amalfi, găsiți foarte multe magazine de tip – boutique cu prețuri pentru cei cu buzunarele mai ,,generoase,, .

 

Amalfi – un oraș de 6,11km

Amalfi este  orașul care a dat practic numele coastei. Aflat într-un cadru natural deosebit, sub stânci abrupte ce opresc vânturile, între secolele al IX-lea și al XI-lea, era sediul unei puternice republici maritime.

Catedrala Sant’Andrea, aflată în inima orașului, este cel mai important și impresionant monument din Amalfi. Construită în stil bizantin,  locația a fost păstrată perfect de-a lungul timpului, zilnic fiind vizitată de sute de turiști.

 Ravello  – comoara Coastei Amalfi

Şase kilometri de drumuri de munte de la Amalfi deschid calea spre  minunata stațiune Ravello.

Vile elegante, biserici, vestigiile vechiului castel fortificat, livezi de lămâi, toate acestea au făcut din Ravello preferatul artiştilor, cel mai celebru fiind Wagner care şi-a iubit mult reşedinţa de aici.

Tot aici, D.H. Lawrence, a scris și celebrul roman  Lady Chatterley’s Lover – Amantul doamnei Chatterley, publicat în 1928.  Cartea a devenit celebră pentru subiectul neconvențional, la aceea vreme : dragostea dintre un bărbat aparținând clasei muncitoare și o femeie aristocrată.

Și dacă tot sunteți aici, nu vă lăsați furați doar de peisajul impesionant. Vizitați Catedrala, Villa Cimbrone și Villa Rufolo, clădiri ce au rezistat trecerii timpului fără să își piardă mirosul extravagant al perioadei apuse.

Din Amalfi am făcut o excursie și în Capri, dar despre această locaţie romantică voi reveni în curând, într-o altă postare.

Cu siguranţă odată ce ajungi pe Coasta Amalfitana, nu ţi-ai mai dori să pleci. Eu am fost de 2 ori şi îmi doresc să revin mereu şi mereu.

Coasta Amalfi este cu siguranţă cea mai frumoasă locaţie în care am fost, din toată Italia şi ocupă un loc fruntaş între cele mai frumoase destinaţii din Europa.

Până data viitoare, vă îmbrățișez cu drag!

Utile

  • Evită perioada iulie-august când este foarte cald şi aglomerat.
  • Pentru cei care vor să facă un traseu asemănător, pe Coasta Amalfi, în 5 zile, îl recomand cu căldură pe al meu şi anume: Bucureşti-Napoli cu avionul, am luat trenul cu direcţia-Sorrento dar cu o oprire în Pompei, după vizitarea oraşului în 3 ore, mi-am continuat drumul către Sorrento, unde m-am şi cazat pentru 3 nopţi. În cele 3 zile cu ajutorul autobuzului SITA, am vizitat şi celelalte oraşe de pe Coasta Amalfi iar in ultima noapte m-am cazat în Amalfi. De acolo am luat dis-de-dimineaţă feribotul şi am trecut pe insula Capri. La final se ia feribotul şi ajungi înapoi în Napoli de unde zbori spre casă.
  • Poţi închiria o barcă şi să vizitezi coasta de pe mare.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *