ALHAMBRA, locul în care te simţi prinţesă!

Grădini desenate care parcă evocă Paradisul…în mijlocul lor, ditamai palatul. Cioc, Cioc! La castel la poartă oare cine bate? Să fie ea, prinţesa ascunsă după lună? Sau pasărea măiastră? Sau poate eşti chiar tu, cel care vei avea curiozitatea să o apuci pe urma paşilor mei! Nu îţi promit tinereţe fară bătrâneţe sau viaţă fără de moarte, îţi propun, doar, să păşeşti pe tărâmul de poveste, numit Alhambra.

Alhambra, locul unde vei întâlni o colecţie de grădini luxuriante, a căror frumuseţe te lasă fără cuvinte, și palate magice, singurele reședințe regale ale unei dinastii islamice, în picioare, încă din Evul Mediu.

Mărturisesc că nu mi-am închipuit că poate exista ceva atât de impresionant! Se spune că palatul Alhambra, este o minune a Spaniei, însă realitatea a întrecut cu mult asteptarile.

Mai exact, complexul de fortăreţe de pe vârful dealului Sabika cuprinde palate regale, curţi interioare superbe, pavate, înconjurate de arcade ce se reflectă în piscinele din timpul dinastiei Nasrid, fântâni, sculpturi şi pajişti pline cu flori multicolore, iar arhitectura şi simetria perfectă îi dă locului un aer de unicitate.

Palatul Alhambra este compus din 4 zone distincte:

Palatul Nasrid

Este  bijuteria nepreţuită a complexului Alhambra. O  capodoperă a stilului maur cu încăperi  fascinante, care prezintă arcade şi cupole dispuse în jurul a 2 zone importante – Curtea Mirţilor şi Curtea Leilor. Caligrafie arabă, fântâni, mozaic, vitralii, pardoseli din marmură  și statui mitice, împreună creează eleganța și ambianța care se simte în timp ce mergi prin vechea reședință regală.

Aici se află şi giuvaierul Alhambrei, faimoasa fântână  cu  12 lei, de marmură albă, care poate fi văzută în mai toate imaginile din Alhambra.

Pereţii palatului şi plafoanele interioare sunt decorate cu tradiţionalele modele maure, iar în ciuda faptului că au fost ocupate de spanioli şi apoi abandonate, palatele păstrează o mare parte din frumuseţea şi grandoarea lor originală şi incomparabilă.

Un aspect important de care trebuie să ţii cont atunci când planifici o vizită la Palatul Alhambra  este legat de procurarea biletelor.

Pentru intrarea în Palatul Nasrid, NU rata ora specificată pe bilet. Ai o fereastră de 30 de minute pentru a intra în Palatul Nasrid din momentul în care rezervi, altfel va trebui să stai din nou la  coadă pentru a cumpăra un alt bilet, dacă este disponibil în aceeași zi.

În lunile de vară, biletele sunt rezervate cu câteva săptămâni în avans. Îţi recomand categoric să faci o rezervare prealabilă de pe site-ul alhambra-tickets.es.  Este important de ştiut că trebuie să ai la tine cardul cu care ai plătit online biletele. Dacă vei călători pe termen scurt, poţi încerca să obții biletele dimineața devreme. Dar ar trebui să fii acolo la ora 07.

  Palatul Generalife și Grădinile.

Eu cred că aceste grădini  au fost concepute pentru a recrea imaginea paradisului. Este un loc vibrant și special, un tărâm de poveste, unde să te plimbi şi să te bucuri de privelişti, să asculti susurul apei şi să simţi parfumul florilor multicolore. De jur-împrejur întâlneşti fântâni arteziene spectaculoase şi izvoare al căror murmur îţi linişteşte sufletul.

În trecut, grădinile luxuriante au oferit o oază liniștită de zone umbrite și de flori pentru regii arabi și familiile lor pentru a le folosi ca loc de agrement și retragere. Pentru a nu fi confundate cu grădinile Alhambrei, Generalife are propriul său palat și rezidențe.

Palatul Carlos V

Este situat între palatele Alcazaba și Palatul Nasrid şi a fost construit la dorinţa împăratului roman Carlos al-V-lea. Are o curte exterioară pătrată şi una interioară circulară cu coloane. Înăuntru vei găsi excelentul Muzeu al Alhambrei. La etaj este Muzeul de Arte Frumoase, dedicat artiştilor din Granada. Datorită acusticii perfecte, aici au loc şi concerte de muzică simfonică.

Alcazaba

Este una dintre cele mai vechi părți ale palatului, reprezintă zona militară  şi se află la capătul opus al complexului Alhambra. Aici îţi recomand să urci în cele 2 turnuri- priveliştea spre cartierul maur al Granadei, este spectaculoasă iar în îndepartare se văd munţii Sierra Nevada, acoperiţi cu zăpadă.

Monumentul Alhambra, ce apartine patrimoniului UNESCO, are un farmec aparte şi nu degeaba  este unul dintre cele mai populare din Spania. În fiecare an peste două milioane de turişti vin să viziteze acest mic paradis.

Sute de ani de istorie au trecut prin zidurile Alhambrei şi crede-mă că acele clipe în care stai şi admiri tot ce te înconjoară, îţi hrănesc sufletul şi îi oferă un sentiment unic.

Pentru mine, Alhambra este fără îndoială un loc magic. Aceste palate  au fost construite pentru a impresiona – și pot spune fără îndoială că au reușit. Nu ai cum să nu-ţi  imaginezi, ca fată, cum ar fi să fii prinţesă în acest loc!

UTILE

  • Ia în calcul un minim de 3 ore pentru vizita ta la Alhambra, mai mult dacă intenționezi să petreci timp în grădinile Generalife.
  • Dacă doreşti să vizitezi Palatele Nasrid, poţi intra doar la ora specificată pe biletul tău, așadar să te aliniezi cu cel puțin 5-10 minute în avans.
  • Ia o cantitate mare de apă și de protecție solară, deoarece poate fi extrem de fierbinte în timpul verii. (Există și cafenele și magazine în interiorul complexului, însă acestea sunt scumpe.)
  • Site-ul este mare și există scări și trasee dure în părți, astfel încât poartă pantofi confortabili.
  • Obține informații despre orele de deschidere, bilete și taxe pe site-ul oficial al Alhambra.
  •  Timpul preferat al anului,pentru a vizita Alhambra este în aprilie sau mai, urmat de septembrie și octombrie.Încearcă sa eviți vizitarea Alhambrei din Granada în lunile iulie și august, când zilele sunt fierbinţi sau este indicat să mergi dimineaţa devreme.Dacă mergi în lunile de iarnă, te poți bucura de priveliști ale Alhambrei cu zăpadă pe Sierra Nevada,un adevărat tablou.

Aţi fost în acest loc? Împărtăşiţi cu mine experienţa voastră în secţiunea comentarii şi dacă v-a plăcut articolul nu uitaţi să daţi share şi prietenilor voştri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *