Iubito, fă-ți valiza! Pornim spre Minnewater, Belgia!

Rendez-vous cu romantismul…

Trebuie să vă recunosc că, pentru articolul de astăzi, am dedicat mai mult timp ca de obicei. Și asta, pentru că mi-am dorit să pot aduce în fața ochilor voștri nu doar o înșiruire de vorbe frumoase. Am vrut, de această dată, ca prin magie, să pot da cuvintelor culoarea și dinamismul pe care îl regăsim în imagine, astfel încât, atunci când voi vorbi despre ,,Podul Îndrăgostiților,, de la  Bruges, să vă puteți vedea deja chipul îmbujorat, cum se reflectă în luciul calm al apei.

Așa că, dacă la un moment dat, pașii vă poartă spre Belgia, un loc ce nu trebuie ratat este orașul Bruges. Plin de istorie, învăluit în mister și povestit printr-o serie întreagă de legende, aduse în prezent pe aripile timpului, Bruges-ul este poate cel mai romantic oraș belgian, cu atât mai mult cu cât el este situat în zona flamandă.

Cum poți ajunge la Bruges?

Trebuie să știți înainte de toate că Bruges-ul nu are aeroport. Din acest motiv, fie închiriați mașină de la aeroport , fie luați trenul sau autocarul.

Dacă aterizați pe Bruxelles International (Zaventem), plătiți pentru o călătorie spre Bruges, cu trenul, în jur de 18 -19 euro, iar dacă aterizați pe aeroportul din Charleroi (Bruxelles Sud),drumul până în Bruges va fi de aproximativ 21 euro. Durata călătoriei este cuprinsă între 1h 30 și 1h 45 min, în funcție de trafic, indiferent de la care aeroport plecați.

Vă invit să descoperim orașul Bruges, împreună!

În lumea asta mare, există locuri care te captivează, fără să poți înțelege de ce. Ei bine, Bruges este unul dintre acele locuri. Un oraș de dimensiuni modeste care, cu timpul,  a crescut şi s-a dezvoltat enorm. Datorită istoriei sale fascinante, Bruges  a câștigat chiar și  premiul UNESCO World  – Heritage City.

Așa că, dacă ajungeți acolo, pentru a intra în atmosfera pitorească a locului, vă propun să începeți cu o plimbare cu caleașca sau… cu barca. În felul acesta, veți afla detalii importante, lucruri interesante care vă vor da o primă impresie despre ce are orașul mai bun și mai frumos  de oferit.

Minibusul, City Tour este o alternativă plăcută în caz de vreme rea dar de asta nu trebuie să vă îngrijorați. La Bruges, vă spun că și de plouă cu găleata, tot soare o să vi să pară că este …

Bucurați-vă apoi  de o scurtă pauză în timpul plimbării și opriți-vă la una din numeroasele și plăcutele cafenele din oraș. Căutați o aromă locală? Vă recomand: Gulliver Tree sau Café Vero, pragurile a două locații ce merită cu siguranță trecute…

Și uite așa, nici nu îți dai seama, furat de peisaj și trezit de cafea cum, dintr-o dată, ți se face fomică…Un alt aspect important de știut, în special pentru noi românii, obișnuiți cu restaurante deschise zi și noapte, este acela al programului, aici la Bruges și în Belgia în general. Așa că, bucurați-vă de una dintre restaurantele care se deschid numai în timpul zilei, cum ar fi braseriile Forestière, Belegde Boterham, Marvelous, Mariloup sau Nomad. Cu siguranță veți mânca foarte bine, meniurile fiind foarte variate, iar prețurile – să nu vă speriați – sunt mai mici decât pe litoralul românesc.

Belgia este o țară scumpă, iar despre orașele turistice ai putea spune că sunt la fel de scumpe, însă aici, raportul calitate –preț este unul foarte corect, iar prețurile, în general, sunt făcute pentru toate buzunarele. Și asta pentru că turiștii, la rândul lor, fac parte din toate categoriile sociale, cu venituri mai mari sau mai mici. Așa că, teama de scump, să nu vă țină pe loc!

Și…nu putem povesti prietenilor despre călătoria la Bruges, fără a-i menționa pe primii flamanzi. Vă propun să admirați lucrările celebrului pictor de origine flamandă, Jan Van Eyck, la Muzeul Groeninge, denumit şi muzeul de arte frumoase . Picturile lui sunt speciale nu doar prin prisma măiestriei penelului, ci și prin faptul că personajele sau scenele respective din tablourile sale, au avut locul lor, real, în timp…

O altă atracție a Bruges-ului, sunt lebedele. De secole întregi, ai spune că păsările acestea și orașul merg mână în mână. În spatele muzeului Hospitaalmuseum le veți vedea, cu puțin noroc, alunecând pe apă, lăsându-te să le și atingi.

Le Beffroi de Bruges

Turnul medieval  ,,Le Beffroi de Bruges”, cum este denumit local, este simbolul orasului si are vedere spre Grand Place, piața centrală din oraș.

Câteva pagini din istoria acestui loc, zic eu, merită reținute. Le Beffroi de Bruges este un monument civil, construit în mai multe etape, din secolul al XIII-lea până în secolul al XV-lea. Simbol al independenței comunitare, important oraș comercial din Evul Mediu, în prezent este un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO. Turnul are o înălțime de 83 m și, dacă îl privești cu atenție, vei constata că este ușor înclinat spre stânga. Ei bine, este așa de mai bine de patru secole…

Pentru a ajunge însă la vârf trebuie să urcați 366 de trepte. Sus, o să vedeți o mare de clopote: clopotnița are 47 clopote, mari și mici.

Interesant este faptul că, înainte de secolul al XVI-lea, clopotele erau operate manual, iar  sunetul lor avea un înțeles codificat, cunoscut doar de către localnici. De exemplu, când erau trase toate cele 47, era semn de închidere sau deschidere totală a porților orașului. Un altul anunța când nu mai era permis să fii pe stradă fără o torță, iar altul anunța sfârșitul zilei de lucru.

Odată ce ai coborât, ești în Grand Place sau Piața Mare.  De jur împrejur, cât vezi cu ochii, ești înconjurat de terase, baruri și restaurante, unde turiștii schimbă impresii cu localnicii iar, pe cei mai ,,prețioși,, dintre ei îi vezi cum își savurează cafeaua, fumează, citesc ziarul și, din când în când, doamnele mai aruncă și câte o mână spre poșetele de mii de euro ce stau liniștite… pe jos. Aaa… nu vă imaginați că din cauza hoților își verifică poșetele – ele doar își mângâie cățeii, purtați cuminți în genți… Și, dacă vrei să faci un cadou părinților sau vecinei care ți-a hrănit pisica, cât timp tu ai petrecut la Bruges, magazinele cu specialități tradiționale, ciocolateriile extraordinare și dantela de Bruges – unică în lume – toate acestea le găsești în partea de sud a orașului, adică în stânga catedralei. Ai găsit drumul?!?

 Minnewater sau Lacul iubirii 

Ei bine, iată-ne ajunși în locul în care mi-am dorit să vă aduc de la bun început. Îmi amintesc, parcă a fost ieri, cum întoarsă la București de la Bruges, povesteam prietenelor despre locurile văzute și momentele trăite. La fel ca și atunci, am lăsat ce este mai frumos, mai cald, pentru sfârșit. Minnewater, este un alt loc prin care, după ce treci și încerci să povestești cuiva despre el, până și gândurile încep să-ți tremure, încărcate de atâta emoție. Și asta pentru că, dincolo de toate poveștile locale, de departe, aceasta este una cu adevărat cutremurătoare.

Legenda Lacului iubirii

Povestea șoptită de adierea vântului și plimbată de la un capăt la celălalt al orașului, pe canalele înguste de apă, spune că, de treci pe aici împreună cu persoana iubită, dragostea vă va fi pe veci pecetluită.

Legenda locului spune că, o dată, demult, demult, o tânără domnișoară, pe nume Minne, era îndrăgostită de un războinic, Morin. Încă de pe atunci, poate mai ales în acele vremuri vechi, dragostea adevărată nu era permisă oricui, căsătoriile din interes fiind cele ce pecetluiau soarta tinerilor. Și, din păcate, aceasta este și povestea celor doi…Tatăl Minnei nu era de acord cu relația dintre cei doi. A dat bani grei pentru ca Morin să fie trimis la luptă, sperând că își va găsi repede sfârșitul. Minne a aflat însă de complotul tatălui ei și a refuzat să se căsătorească cu un altul, ascunzându-se în pădurile dese, așteptându-și iubitul…După mai bine de un an de zile, Morin s-a întors, a căutat-o și a găsit-o pe Minne, însă din cauza frigului, a lipsei de hrană, a epuizării… a murit în brațele iubitului ei… Tot legenda spune că Minne a fost îngropată de către Morin, chiar sub lacul ce există astăzi. În memoria iubitei sale, Morin  a construit un pod ce poartă numele și astăzi de Podul Iubirii. Localnicii mai spun că acei ce străbat podul și se iubesc cu adevărat, vor rămâne pentru tot restul vieții împreună, iar cei ce nu iubesc cu adevărat, la capătul podului, cel mai mic motiv le va aduce despărțirea…

Nu știu dacă voi credeți sau nu în legendele locale, ceea ce vă pot spune este că Minnewater este un loc cu o încărcătură emoțională deosebită. În plus, cum ai pășit pe marginea lacului, zgomotul orașului se estompează ca prin minune, lăsând loc unei tăceri liniștitoare…

Casele vechi, caleştile trase de cai, clădiri vechi şi multicolore, păpuşile de porţelan din vitrine, lebedele de pe lacuri, turnuri înalte, canale şi poduri ..fac din Bruges, un adevărat oraş de poveste.

Mai sunt multe de spus despre Bruges și despre locurile de lângă el, însă am să vă las pe voi să le descoperiți și să-mi povestiți și mie la întoarcere. Timpul meu acolo a fost nu atât de lung cât mi-aș fi dorit și, cu siguranță, nu am văzut, nu am descoperit tot.

Concluzia lui William Shakespeare

 Vă las, nu înainte de a-l cita pe marele Will, care parcă a scris rândurile ce urmează având în minte și în inimă minunatul Bruges:

,,Timpul este prea lent pentru cei care așteaptă, prea iute pentru cei care se tem, prea lung pentru cei care se plâng, prea scurt pentru cei care sărbătoresc, dar, pentru cei ce iubesc, timpul este o eternitate”.

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *