Veneţia Olandei, un loc de poveste

Pe un colț de plai, există  un sătuc uitat parcă de lume dar îndrăgit atât de mult de pelerini încât povestea lui merge mai departe, de fiecare dată aceeasi, de fiecare dată spusă altfel…
Si iată, acum a venit şi rândul meu!

Vă invit la o călătorie unică, pe ritmuri de valuri, produse de minunatele bărcuțe colorate ce alunecă pe subțirelele canale în satul Giethoorn sau cum oamenii l-au numit, Veneția  olandeză sau Veneția nordului!

În timpul unei vizite aici ai sentimentul că eşti scufundat într-o lume de vis și te întorci  în timp.
Canalele sale frumoase, podurile pitorești din lemn și fermele cu acoperișuri vechi de secole dau o atmosferă unică, de poveste.

Cum ajungi în Giethoorn?

Eu am ajuns în Giethoorn cu maşina, venind dinspre Germania dar majoritatea turiștilor ajung aici din Amsterdam și crede-mă că merită să îți sacrifici o zi pentru această excursie.
Din Amsterdam se poate lua trenul şi cobori la stația Steenwijk, iar de acolo iei autobuzul 249 spre Giethoorn.

Dacă închiriezi maşină din Amsterdam, foloseşte autostrada A1-E231 spre A28-E232. Timpul de tranzit este de aproximativ o oră și jumătate.Dacă porneşti din Rotterdam distanța este cam aceeași- 110 km.
Deosebit despre Giethoorn este că nu poţi accesa centrul orașului cu mașina, de aceea este cunoscut sub numele de „sat fără drumuri”.

Originile acestei comune unice datează din secolul al XIII-lea, când coloniștii din zonă au început să exploateze turbă din mlaștină. Pe măsură ce satul a crescut, locuitorii au decis că folosirea ambarcațiunilor ar fi cea mai ușoară cale de a transporta turbă și au săpat canale în întregul sat.
Legendele spun că primii locuitori au fost niște fugari, veniți tocmai de pe malul Mediteranei și au descoperit o mulțime de coarne de capre sălbatice, cel mai probabil victime ale puternicului potop din anul 1170. Tocmai acest peisaj trist a fost cel care a inspirat denumirea localității: Geytenhorn (coarne de capra), care a devenit în timp, Giethoorn.
Acum, acest sat liniștit și idilic cunoscut sub numele de „Veneția Olandei”, se află într-un labirint de trasee de canoe şi poduri din lemn ornate care fac legătura între gospodării .
Giethoorn trebuie descoperit cu barca!
Canalele sunt toate legate de poduri mici, astfel încât să poți opri la diverse muzee și galerii de artă. Vizitează de exemplu, Muzeul Olde Maat Uus, pentru a înțelege ce a însemnat viața și munca în acest sat și muzeul De Oude Aarde, care găzduiește expoziții de cristale și minerale.

Venetia Olandei
Muzeul De Oude Aarde

Cel mai bun lucru pe care îl poţi face în Giethoorn este să te relaxezi și să admiri canalele și peisajul.

Poduri din lemn in Giethoorn

Eu am fost primăvara, când canalele erau înconjurate de peluze verzi, copacii înfloriţi și o vreme caldă, perfectă pentru o plimbare cu barca. În timpul iernii, canalele adesea îngheață, transformând întregul sat într-un patinoar.
Dacă doreşti să explorezi satul Giethoorn pe uscat, există biciclete de închiriat, și vei putea să te plimbi în zona rurală olandeză și să vezi câmpurile sale frumoase.

În acest sătuc magic trăiesc peste 2.600 de localnici, care sunt foarte prietenoși și interesați de turiști.

 

Nu rata această călătorie incredibilă în Giethoorn, vino și descoperă acest sat încântător.

Este cu siguranță unul dintre cele mai frumoase si interesante locuri pe care le-am văzut.

Citeşte şi keukenhof-o-poezie-a-pamantului/.

Unde este cel mai frumos loc pe care l-ai vizitat vreodată? Împarte cu mine experienţa ta!

 

 

 

1 Comentariu

  1. Marinela
    26 decembrie 2017 at 23:13

    Daca as fi stiut de satul asta, ca tocmai ce am venit din Amsterdam.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *