Magia Crăciunului în Maramureş!


În Maramureş, sărbătoarea Crăciunului are o mare însemnătate iar tradiţiile sunt păstrate cu sfinţenie.
Cu siguranţă este zona cea mai bogată în obiceiuri străvechi iar printre cele mai cunoscute sunt tăiatul porcului şi colindatul.

Maramureşenii sunt cunoscuţi pentru ospitalitatea lor şi îi îndeamnă pe oameni să le treacă pragul iar eu m-am convins şi am rămas plăcut impresionată de aceşti oameni frumoşi, din zonă. Sunt atât de calzi, primitori, mereu cu zâmbetul pe buze, modeşti şi credincioşi, cum rar întâlneşti.
Casele sunt frumos împodobite, iar pe mese gazdele aşează cele mai delicioase bucate- cârnaţi, jumări, caltaboşi, friptura de porc, sarmale, pită de casă şi nelipsitele mere, nuci si colăcei pentru colindători.
Că sunt tineri sau bătrâni, cu toţii vestesc cu bucurie Naşterea Domnului Isus.
După lăsarea serii, în Ajun,,,coconii,, pornesc la colindat iar mai târziu vine rândul adulţilor să colinde pe la fiecare casă până dimineaţa, astfel încât nici o casă să nu rămână necolindată.
În această seară luminile nu se sting iar porţile rămân larg deschise pentru a primi colindători.

În prima şi a doua zi de Crăciun, dimineaţa, toţi cei din sat merg la biserică imbrăcaţi în costume populare tradiţionale. După slujbă, se retrag la casele lor si se adună in jurul mesei care este încărcată cu toate bunătăţile. Vă rog să mă credeţi, câte prăjituri am văzut aici, nu am văzut nicăieri! Dacă la mine în Moldova, de Crăciun, se fac turte numite – Scutecele lui Isus Hristos, în Maramureş se fac zeci de feluri de prăjituri de casă.
O altă tradiţie bine păstrată este-Viflaimul! Până la Anul nou, tinerii din sate joacă Viflaimul, o piesă de teatru popular religios, care este o adevărată atracţie pentru turişti.

Dacă vei ajunge să petreci Crăciunul în Maramureşul istoric, cu siguranţă îţi va rămâne la inimă şi vei dori să te întorci an de an.

2 Comentarii

  1. Reli
    26 decembrie 2017 at 14:51

    Im Maramures ai senzatia ca ai depasit granitele Romaniei . Atata bunatate , rar intalnesti !

  2. Vasile Oanea
    29 decembrie 2017 at 19:15

    Maramureșul este o zonă unde localnicii își fac timp pentru a-i respecta pe cei care ne vizitează , indiferent din ce țară a lumii ar veni . Noi îi primim cu drag atât pe români cât și pe străini ca să dovedim că suntem civilizați și creștini ! Cu prietenie Vasile Oanea din Breb , Maramureș

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *